АТЕЛИЕ

НИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА

в Арт център Артел 13

Никой не е по-голям от хляба


7 – 9 септември 2018

Хляб се прави лесно, по-лесно отколкото си представяте, нужно е само да ти е чисто и бяло, както отвън, така отвътре. По тия причини, когато ние в Киселчово месим, не по предварителна уговорка, някак спонтанно, все сме като за празник облечени и като на празник весели.

След много, много изпечени самуни, можем да твърдим смело - хлябът ни е чуден, съвсем истински, досущ както чудна и истинска е цялата земя тук, цялата Родопа. Затова продължаваме да го правим, затова отново ще се съберем над нощвите, защото "никой не е по-голям от хляба" и никоя радост не може да се сравни с тази да успееш, да замесиш, да втаса, да изпечеш хляб, а и да го опиташ, да чуеш как пука коричката, да видиш как се топи домашното масло в сърцевината му.

Хляб се прави лесно и квас за хляб се "хваща" лесно, каквото и да разправят, колкото и сложен да изглежда на пръв поглед процесът по оживяването му. Ще ви покажем и това, ще ви разкажем как някога много отдавна, било така - първо квас вземаш от нечия къща, но не в неделя, после хляб правиш, чак тогава от там си вземаш булка.

И други такива, малко странни, много магически, но всякога вкусни истории от българския бит ще си разкажем, на някои неща се научим, например как се суши жив квас, за да имаш за дълго. После? После всеки ще отнесе със себе си малко хляб, малко квас, само сол няма да ви дадем. Не за друго, сол всеки ще добави сам, направена от усещането, което остава след няколко дни сред усмихнати хора и занимания, полезни най-вече за душата. Хубаво брашно е нужно за хляб (имаме) и душа за всичко останало. В това вярваме!

Водещата на ателието – Гера, отдавна ту меси в Киселчово, ту прави италианска паста, ту декорира сладки. Върти черпака, ръси брашно навсякъде и накрая из под ръцете и излизат кулинарни чудеса. Участниците в нейните ателиета първо и се възхищават, а след това я „ненавиждат“ за няколкото килограма в повече. Но пък често се връщат, за да опитат отново и отново манджите й, да усетят магията на тестото под уж строгия й, но винаги благ и ведър поглед.

Защото мерака да научим още нещо от нея си остава жив, а и винаги е едно приключение с много смях.
Ателие: Никой не е по-голям от хляба, в Артел 13

Програмата

Петък
16.00 - 17.00 ч. Настаняване и кафе
19.30 – 20.00 ч. ВечеряСъбота
8.30 ч. Закуска
9.00 ч. Теория на хляба - кратък разказ за това как стана така, че от Древността до наши дни, никой не "порасна" над хляба. Преглед на рецептите, които приготвяме след това.
9.30 ч. Месим, втасваме и печем няколко различни вида хляб
13.00 ч. Обяд
15.00 ч. Истории с квас. Какво се прави с квас? Как се "хваща" квас?
19.30 – 20.00 ч. ВечеряНеделя
8.30 ч. Закуска.
12.30 ч. Обяд и отпътуванеПо време на ателието ние ще се погрижим изцяло за вас. Ще бъдете нахранени 3 пъти на ден. Ще получите кафе и чай в неограничени количества. Ще имате всички необходими материали за обучението. Ще се насладите на нощувка в нашата база.

Алкохол не се предвижда. За него ще трябва да се погрижите сами и то предварително.

Записване и такса за участие

Таксата за участие в Ателието е 140 лв. Записването става с капариране на 50% от таксата за участие. Позвънете на тел. 0303 65 246 или ни пишете, за да се уверите, че има свободни места.Приятели на Артел 13


Адрес:

4765 Киселчово
Улица 1
artel13.kiselchovo@gmail.com


Контакти:

Телефон:  0303 652 46
Мобилен:  0877 376 595
Skype: monachoban


Местонахождение:

GPS: 41.533, 24.5936
Карта: Google Maps
Още за пътя до Киселчово