ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ

в близост до Киселчово

Еко пътеки и туристически забележителности

Ако предпочитате движението пред излежаването, оттук започват за Вас четири екопътеки, а само на няколко километра от Киселчово, в района по Горното поречие на река Арда, се намират шест от най-известните туристически дестинации в Родопите, които си заслужава да видите:

Пещерата Ухловица - Кораловото царство на Родопите;
Агушевите конаци - уникален възрожденски архитектурен ансамбъл;
Късноантичната крепост Калето при с. Кошница;
Водната пещера Гарга-дере;
Киселчовските водопади;
Гробът на Руфинка в с. Попрелка - една реална красива българка, която е живяла тук и е възпята в една от най-докосващитек родопски песен "Руфинка болна легнала".

Еко пътеки

Киселчово – вр. Карталски камък

Връх Карталски камък

Маршрут: Киселчово - местността Синанево - с. Димово - връх Карталски камък.
Време: 2 часа преход с кон. Може да се предприеме и пешеходен преход. От връх Карталски камък се разкрива изглед до Бяло море.
На снимката: Поглед от връх Карталски камък

Киселчово – с. Попрелка

Маршрут: с. Киселчово - с. Димово - с. Кремене - с. Попрелка.
Време: 5 часа преход с кон, отиване и връщане. Може да се предприеме и пешеходен преход. В с. Кремене има музей, а в с. Попрелка е гробът на Руфинка.
На снимката: Панорама към село Кремене

Село Кремене

Киселчово – Надарската пещера

Надарската пещера

Време: 3 - 4 часа с кон, отиване и връщане. Може да се предприеме и пешеходен преход. Надарската пещера е на 6 км от известната пещера Ухловица. В нея е открита керамика от древните траки, живели тук през ранно-желязната епоха още през I хилядолетие преди Христа. Тя е най-старата пещера в района. Не е благоустроена и осветена. Затова се влиза само със специална екипировка и водач.

Киселчово - местността Картофена нива

Невероятно живописно място, непосредствено зад Киселчово. Удобно за пешеходен преход.

Около КиселчовоТуристически дестинации

Пещерата Ухловица

Кораловото царство на Родопите

Пещерата Ухловица

Само на десетина килиметра от Киселчово се намира една от най-красивите пещери в България. Със своите невероятни образувания, изваяни от водата и от въздушните течения, Ухловица често е сравнявана с подземен дворец.

Окичена е с изключително красиви дендрити, оприличавани на корали и дървета; с по-редките хеликтити, които приличат на малки каменни слънца; с типичните за всяка пещера сталактити, сталагмити и каменни водопади.

Ухловица е на 1040 м надморска височина. Температурата в нея през цялата година е 10° С. Дълга е 460 м и от тях 330 м са пригодени за посещения. Тя една от най-старите пещери в района. Открита е през 1967 г. Името й произлиза от думата „Улулица” – вид сова, която вероятно е живяла в региона на пещерата.

Ухловица има няколко етажа. В горния е Залата на пропастите. Гърлата на четири дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж, който се достига по стръмна метална стълба. Тази галерия е най-красивата част на пещерата. Пещерата завършва със 7 красиви езера, които рано напролет се пълнят с вода. Най-атрактивното образувание е големият каменен водопад, искрящ в бяло. В пещерата се влиза само с екскурзовод.

Агушевите конаци

Възрожденски архитектурен ансамбъл

Агушевите конаци

Агушевите конаци при с. Могилица са най-големия запазен феодален ансамбъл в Родопите. Поради внушителния си вид често конакът е сравняван с феодален замък без аналог на Балканския полуостров.

От 1964 г. Агушевите конаци са архитектурен и художествен паметник от национално значение. Те са свидетелство за традициите при градежа и архитектурата на аристократичното късносредновековно жилище. Изградени са в началото на IX век от трима майстори за Салих Ага и тримата му синове. В края на XX век е реставриран и превърнат в етнографски музей. След реституция през 2001 г. Агушевите конаци са върнати на наследниците на Салих Ага. Преди изграждането на конаците в Могилица в съседното Черешово в периода 1780 - 1810 г. Салих Ага изгражда и друг по-малък феодален комплекс, който днес не е запазен.

Крепостта Калето

при село Кошница

Крепостта Калето

Късноантичната и средновековна крепост Калето е разположена върху конусовиден връх от мраморизиран варовик (1006 м), който е пробит от проходна пещера. През първия си период на съществуване тя представлява военно стратегически византийски кастел.

Крепостта изпълнява военно-тактически задачи заедно със Смолянската крепост, с която се намират по трасето на Централния трансродопски път през Средните Родопи. В южната част на крепостта са съхранените параклиси. Крепостните стени с дебелина 1,80 м. и са градени с двулицева зидария, изпълнена от ломен варовиков камък, споен с бял хоросан. Разкрити са северната и западната стена. Общата им дължина достига 80 м. Максималната запазена височина на зидовете е 3 м. В южния край на западната стена е разкрита външна бойна кула.

Археологическите разкопки откриха свидетелства за използването на върха с Проходната пещера като скално светилище, превърнато и в укрепление още през енеолитната епоха (V-ІV хил. пр. Хр.). Предпоставка за това са благоприятните природни условия: голям естествен жилищен заслон с лесно отбраняем връх за укрепление над него и близки водоизточници. Археологическите находки показват, че тук е имало осезаемо човешко присъствие през късния енеолит, ранната и късната бронзова епоха, ранножелязната епоха (ХІ-VІ в. пр. Хр.) и трако-римския период І-ІІІ в., VІ в. и ХІ-ХІІІ в.

Гробът на Руфинка

Гробът на Руфинка

Според предания преди век и половина в смолянското село Попрелка живяла мома на име Руфие Чакалова. Красива и работлива девойка. Сгодила се за левент от съседната махала Надарци – Асан Кичуков. Още ненавършила 20 години обаче я споходила тежка болест. Руфинка починала през пролетта.

На погребението майката на Руфие засадила на гроба й бяла кандилка. След тежката загуба близките й се изселили в Турция и днес няма нито един потомък на Руфие в околността. В родното село на Руфинка обаче още помнят къде е гробното й място. Жителите на Попрелка разказват за мистериозно явление – и днес на гроба пролетно време цъфти бяла кандилка, но това цвете расте и вирее само на Руфинкиния гроб. Никъде другаде в селото.

Някой е създал по тази история песента "Руфинка болна легнала" - най-тъжната и най-трудна родопска песен, която могат да изпеят само големите гласове на планината. Днес гробът на Руфинка е оформен и разчистен. А върху скала до него, тежаща повече от половин тон, са издълбани текстът на песента и историята на момичето.

Махала Попрелката се намира над село Кремене, в горното поречие на река Арда. Мястото е високо в планината, но прекрасната гледка оттам си заслужава усилията по прехода.

Водна пещера Гарга-дере

Водна пещера Гарга-дере

Екстремно и вълнуващо приключение във водна пещера Гарга-дере. Различната пещера. Работи само пролетта, лятото и ранна есен. Очакват ви интересни емоции вътре, а след това може да вдигнете адреналина си с Алпийски тролей и Via Ferrata.

Киселчовските водопади

Киселчовските водопади

Киселчовският водопад е с височина 12 м. Водите му се спукат в тясно ждрело с високи отвесни скали. Водопадът е в красива борова гора до с. Киселчoво в Западните Родопи. До него води екопътека, но някои мостове са разрушени и може да се премине по камъните само през лятото, когато реките не са пълноводни. В района може да видите различни видове диви животни.
Очаквайте съвсем скоро тук на това място

Галерия със снимки от туристическите дестинации около Киселчово
Приятели на Артел 13


Адрес:

4765 Киселчово
Улица 1
artel13.kiselchovo@gmail.com


Контакти:

Телефон:  0301 58 444
Мобилен:  0877 376 595
Skype: monachoban


Местонахождение:

GPS: 41.533, 24.5936
Карта: Google Maps
Още за пътя до Киселчово