АТЕЛИЕ

ГЕРГЬОВДЕН

в "Артел 13"

Гергьовден


4 – 6 май 2019

На 6 май отбелязваме Гергьовден, може би един от най-големите български празници. Празникът предвещава пристигащото лято и е свързан с новата стопанска година - затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

В тази част на Родопите Гергьовден се свързва основно с лечебната сила на водите. Затова и обичаите са винаги край извор, чешма, аязмо. В Смилян обичаят е известен с наименованието „Водици“ и се свързва основно с големия карстов извор и производните му в местността „Дупка“ в източния край на селото, по пътя за Рудозем.

Елате, за да излезем сутринта, докато тревата още е в роса, за да се окъпем в нея, след това намерете дряново дърво и да се полюлеем за здраве. След това ще отидем заедно в село Смилян, за да преминем под малкото скално мостче, естествено оформено в ската над пътя, между първата и втората чешма.

Обичаят е с тракийски корени и се свързва с вярата, че преминавайки през тава тясно място оставяте зад себе си всичко старо и болно и продължавате напред пречистени. След като сте измили частите на тялото си със съответната вода и отпили от водите за вътрешни проблеми, обикновено наливате в бутилка от всички води, за да занесете вкъщи – на възрастни или лежащо болни хора, които не могат сами да отидат до водите.

Записване и такса за участие

Таксата за участие в Ателието е 180 лв. Записването става с капариране на 50% от таксата за участие. Позвънете на тел. 0303 65 246 или ни пишете, за да се уверите, че има свободни места. Ателието ще се проведе при минимум 6 участника.Приятели на Артел 13


Адрес:

4765 Киселчово
Улица 1
artel13.kiselchovo@gmail.com


Контакти:

Телефон:  0303 652 46
Мобилен:  0877 376 595
Skype: monachoban


Местонахождение:

GPS: 41.533, 24.5936
Карта: Google Maps
Още за пътя до Киселчово